• OSRS

Witamy na stronie Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Referendarzy Sądowych - organizacji istniejącej od 1999r.
Zapraszamy referendarzy sądowych zatrudnionych w sądach powszechnych i w sądach administracyjnych, a także wszystkich zainteresowanych wspieraniem naszych działań, do zapoznania się z materiałami zamieszczonymi na stronie i zaangażowanie się w działalność Stowarzyszenia.

                                                                                                                                           Zarząd Stowarzyszenia

Polityka Prywatności serwisu www.referendarz.pl

Obowiązek informacyjny związany z przetwarzaniem danych osobowych 

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE  (ogólne rozporządzenie o ochronie danych osobowych - RODO), informujemy że:

1. Administratorem danych osobowych jest: Ogólnopolskie Stowarzyszenie Referendarzy Sądowych, ul. Skawińska 23/8, 31-066 Kraków, e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

2. Cel przetwarzania danych osobowych:

  1. dodanie do bazy danych Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Referendarzy Sądowych w celach statystycznych oraz możliwości korzystania z Forum
  2. przetwarzanie w sposób zautomatyzowany (IP komputera, pliki cookie) na stronie internetowej www.referendarz.pl w celu statystycznym, analitycznym i funkcjonalnym (informacja o witrynie, licznik odwiedzin, kto odwiedza) 

3. Kategorie danych osobowych oraz podstawa prawna przetwarzania danych osobowych:

  1. imię, nazwisko, data i miejsce urodzenia, adres zamieszkania, telefon, e-mail, miejsce zatrudnienia, telefon służbowy (podanie danych osobowych jest dobrowolne i wynika z ustawy z dnia 7 kwietnia 1989 roku – Prawo o stowarzyszeniach)
  2. dane osobowe kontrahentów: wystawianie rachunków i prowadzenie sprawozdawczości finansowej (ustawa z dnia 29 września 1994 roku o rachunkowości),

4. Okres, przez który dane będą przetwarzane: do czasu zgłoszenia żądania usunięcia danych lub sprzeciwu.

5. Zbierane dane osobowe nie są przekazywane odbiorcom danych, ani nie będą przekazywane do państwa trzeciego lub organizacji międzynarodowej z wyłączeniem sytuacji wynikających z przepisów prawa.

6. Prawa osoby, której dane dotyczą:

  1. dostępu do dotyczących jej danych osobowych
  2. sprostowania danych osobowych
  3. usunięcia w sytuacjach określonych w art. 17 ust. 1 RODO z zastrzeżeniem art. 17 ust. 3 RODO
  4. ograniczenia przetwarzania
  5. prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, o ile żądania nie są ewidentnie nieuzasadnione lub nadmierne oraz nie ograniczają ich, bądź wykluczają inne przepisy.

 

Pliki cookie

Zgodnie z zapisami zawartymi w art. 173, art. 174 znowelizowanej ustawy z dnia 16 lipca 2004 roku Prawo telekomunikacyjne, która dostosowała polskie przepisy do dyrektyw unijnych 2009/136/WE i 2009/140/WE, przedstawiamy informację nt. plików cookies z naszej witryny.


Czym są pliki cookie?
Ciasteczka (ang. cookies) to niewielkie pliki, zapisywane i przechowywane na twoim komputerze, tablecie lub smartphonie podczas gdy odwiedzasz różne strony w internecie. Ciasteczko zazwyczaj zawiera nazwę strony internetowej, z której pochodzi, czas jego istnienia, oraz przypadkowo wygenerowany unikalny numer służący do identyfikacji przeglądarki, z jakiej następuje połączenie ze stroną internetową.

Pliki cookie ze strony www.referendarz.pl
Nasza strona używa tzw. cookies, tj. informacji zapisywanych przez serwery na urządzeniu końcowym użytkownika, które to informacje serwery mogą odczytać przy każdorazowym połączeniu się z tego urządzenia końcowego, może także używać innych technologii o funkcjach podobnych lub tożsamych z cookies. Informacje przekazane tutaj, a dotyczące cookies mają zastosowanie również do innych podobnych technologii stosowanych w ramach naszej witryny internetowej.
 
Pliki cookies nasz serwis wykorzystuje w celach: 
  • dostosowania zawartości stron serwisu internetowego do preferencji użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie użytkownika serwisu internetowego i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb,
  • statystycznych (informacja o ilości odwiedzających stronę, podstrony oraz forum użytkowników, liczby postów itp.)
  • umożliwienia rejestracji na stronie nowych użytkowników
  • umożliwienia zalogowania się do forum naszej strony i zapamiętywania również jego ustawień
  • umożliwienia automatycznego przetłumaczenia treści witryny na inne języki
  • umożliwienia przedstawienia informacji prasowych z innych serwisów (w szczególności www.rp.pl), tematycznie związanych z naszą witryną

W ramach działania naszej strony, zapisywane są tylko 2 rodzaje plików cookies:

  • pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych serwisu (statystyczne, analityczne)
  • funkcjonalne pliki cookies, umożliwiające zapamiętanie wybranych przez użytkownika ustawień i personalizację interfejsu użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej, forum, śledzenia tematów itp.
Jak to działa?
W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym użytkownika. Użytkownicy serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu użytkownika serwisu internetowego. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej). Niedokonanie zmiany ustawień w zakresie cookies oznacza, że będą one zamieszczone w urządzeniu końcowym użytkownika, a tym samym będziemy przechowywać informacje w urządzeniu końcowym użytkownika i uzyskiwać dostęp do tych informacji.

Wyłączenie stosowania cookies na naszej stronie, uniemożliwi nam zbieranie informacji o ilości użytkowników odwiedzających stronę,  czy preferowanych tematach na forum.
Państwu, rezygnacja z przyjęcia cookies z naszej witryny może uniemożliwić:

  • zarejestrowanie w serwisie
  • zalogowanie do witryny i forum
  • odczytanie informacji z serwisów prasowych na naszej stronie
  • wybór języka wyświetlania treści na stronie.
  • niepoprawną obsługę forum

Wyłączenie opcji przyjmowania cookies nie powoduje natomiast braku możliwości czytania lub oglądania pozostałych treści zamieszczanych w serwisie w języku polskim.

Jak wyłączyć przyjmowanie plików cookie w przeglądarce?
© 1999-2019 Ogólnopolskie Stowarzyszenie Referendarzy Sądowych
REGULAMIN FORUM
Joomla templates by a4joomla